Vroeger, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden de oma en opa van Chaja, opgeroepen om vanuit Amsterdam op transport te gaan. Net als vele andere Joodse mensen begonnen zij, niet wetende waar naar toe, aan de reis naar Auschwitz. Het bleek de hel.

Ze kwamen los van elkaar terecht in ieder een eigen deel van het kamp. Opa stuurde via via hompjes brood naar oma, zodat ze wist dat hij nog leefde. Zo gaf hij haar energie. En terwijl een groot deel van hun familie werd vermoord, overleefden zij. 

Nog steeds staat er in het huis van oma (nu 92) een fotolijstje van haar kleinkinderen waaronder Chaja. Erboven staat geschreven: 'lekker puh'. Ondanks al het verlies en de ontberingen is het gelukt om de familie te laten voortbestaan.

 

"Dit verleden zorgt binnen onze familie voor een sterke verbinding," vertelt Chaja aan haar keukentafel, "we zijn veel bij elkaar en ik bewonder oma om haar positiviteit. Maar toch is ook altijd die diepgewortelde angst voelbaar. Joodse families weten wat het is om alles kwijt te raken." De huidige ontwikkelingen in de wereld en het toenemende populisme en racisme maken die angst zeker niet kleiner. 

'Verbinding' is een belangrijk thema geworden in het leven van Chaja. "ik ben altijd met contact bezig, met mijn familie, met mijn ouders en nu met mijn kinderen." Als pedagoge heeft ze een eigen praktijk waarin ze ouders en hun kinderen begeleidt in de opvoeding. "Ik leer hen dat verdriet en angst er mógen zijn en dat we dat als ouders niet altijd hoeven op te lossen."

 
 

Geboren te: Amsterdam. * Afkomst vader: Israël * Afkomst moeder: Nederlands * Burgerlijke staat: Gehuwd * Kinderen: Twee. * Beroep: Pedagoge * Hobbies: Pilates, met de kinderen zijn, winkelen. * Favoriete nieuwsbron: NOS journaal, jeugdjournaal, nu.nl, Telegraaf. . Favoriet TV programma: Wie is de mol, Nederland verhuist, DWDD * Mooiste plek van Nederland: Het fietspad onder het Rijksmuseum in Amsterdam.

Wat voor cijfer geef je je leven? 9 (Superleuke kinderen, de leukste man, veel familie/vrienden en trots op mijn praktijk).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (We leven in vrede en in welvaart, er is democratie, ik ben wel bang dat het niet zo gaat blijven).

Wat is je levenswijsheid? Nare momenten komen vanzelf, de mooie moet je vieren (een spreuk van mijn oma).

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Ik heb contact en verbinding nodig met mensen, toen ik van Amsterdam naar Sneek verhuisde vanwege het werk van mijn man (cardioloog) miste ik mijn familie en vrienden enorm. Gelukkig voel ik die verbinding vaak.

En ik heb nodig dat de gemeente Sneek begrijpt wat ik doe binnen mijn praktijk. Dat ze de kwaliteit zien die ik lever en dat ze niet alleen maar aan geld denken. Want door de nieuwe regelingen, waarin op gemeenteniveau wordt bepaald of iemand hulp nodig heeft, ben ik qua betaling afhankelijk van hen.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Ik zou heel graag nog veel meer voor kinderen willen doen. Dat iedereen zou weten dat emoties van kinderen er mógen zijn. Er zijn heel veel kinderen en ouders die geen hulp krijgen op dit moment. Maar hoe ik dat praktisch zou moeten realiseren, dat weet ik niet. Ik denk dat je klein moet beginnen.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

De man van Chaja antwoordt: Ik zou als (lokale) overheid proberen om mensen vooral ook op een lokaal niveau te informeren. Dus als er zorgen zijn, dat daar een lokale oplossing voor wordt geboden. Nu komt er voor veel mensen veel te veel op hen af, en het is moeilijk om daar overzicht in te houden. En dat maakt hen vatbaar voor extreme keuzes.

Ook zou ik de mensen hier in Sneek - nu er ook hier gas in de grond is gevonden - beter informeren over de eventuele gasboringen hier in de regio. Ook al geeft de overheid aan dat we ons geen zorgen hoeven te maken, wij zien natuurlijk ook wel de onrust rondom de gasboringen in Groningen. Wetende dat het grote belang van de economie vóór het belang gaat van de individuele burger voelen wij ons niet gerust.

En ik zou solidariteit tussen iedereen binnen Nederland bevorderen. Want mocht er een ramp gebeuren zoals een grote overstroming en de mensen uit het westen komen opeens terecht bij de Brabanders en de Limburgers, hoe solidair zijn we dan? 

 
 

SNEEK, De omgeving van CHAJA