Ruim 40 jaar geleden kwamen de ouders van Döne vanuit Turkije naar Nederland als gastarbeiders. Hoewel het plan was om na een paar jaar weer terug naar Turkije te gaan, werd Terneuzen hun thuis. Hun 5 kinderen, één dochter en vier zonen, werden er geboren.

'Mijn ouders hebben 40 jaar lang ontzettend hard gewerkt', vertelt Döne aan de keukentafel. Haar vader was schilder bij een schildersbedrijf en haar moeder is schoonmaakster. 'Ze hebben ons een hele fijne jeugd gegeven.'

Helaas kwam de goede band tussen haar en en haar ouders onder druk te staan toen Döne na een paar maanden huwelijk met een Turkse man besloot dat ze dat niet wilde. Toen ze een jaar later haar grote liefde Mark tegenkwam, een Nederlandse man die geen moslim is, stopte het contact.

 

Ergens kan Döne het hen niet kwalijk neman: "Ze zijn de eerste generatie, voor hen is een schoonzoon die niet van hun cultuur en geloof is moeilijk. Zelfs ik als tweede generatie heb soms het gevoel dat ik tussen twee culturen leef, ook al ben ik hier geboren."

Gelukkig heeft haar Nederlandse schoonfamilie haar van harte welkom geheten. Naast Kerst en Pasen vieren zij, sinds Döne in de familie is gekomen, ook het Suikerfeest en Offerfeest. Zij zien de Turkse gewoonten als een verrijking. 

Sinds de kleine Noah Mert is geboren, is het gemis nog veel groter. "Ik zou het zo fijn vinden als mijn zoon ook zijn Turkse familie leert kennen," zegt ze, "ik ben zo trots op hem en op ons gezin." Beide culturen zijn even belangrijk in dit huis. Mark: "onze deur zal altijd voor hen open staan."

 
 

Geboren te: Terneuzen. * Afkomst vader: Turkije. * Afkomst moeder: Turkije. * Burgerlijke staat: Getrouwd. * Kinderen: Een. * Beroep: Inkoopmedewerkster bij Dow Chemical Company * Hobbies: TV-kijken, films, samen zijn met familie en vrienden. * Favoriete nieuwsbron: Facebook, RTL Nieuws Favoriet TV programma: Expeditie Robinson, Smeris, Hunted * Mooiste plek van Nederland: Ons mooie Zeeuws-Vlaanderen. 

Wat voor cijfer geef je je leven? 9 (Ik ben heel trots op mijn mooie gezin).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 7,5 (Nederland is een prachtig land, maar we moeten toleranter zijn naar elkaar)

Wat is je levenswijsheid? Wees altijd tolerant naar elkaar.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Begrip en tolerantie. Dat mensen me accepteren zoals ik ben, zowel vanuit de Nederlandse gemeenschap als vanuit de Turkse gemeenschap. 

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Ik weet niet precies wat ik te bieden heb, maar ik probeer aardig te zijn en te helpen waar ik kan. Ik besef me dat we allemaal maar tijdelijk op deze aardbol zijn, en die is van ons allemaal. Dat is ook wat ik zo problematisch vind aan Wilders: hij verdeelt en jut op. En ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar niet voor opjutten en kwetsen van mensen.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Ik zou nooit de baas willen zijn, hoor! Voor mij voelt Nederland als een mooi land en ik denk dat wij veel geluk hebben om hier te wonen, ook al moeten we er met z'n allen hard voor werken. Maar áls ik de overheid zou mogen adviseren dan zou ik het volgende zeggen:

Zorg voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen allochtone en autochtone mensen. Niet zozeer in hoe iemand behandeld wordt, maar ook qua doorgroei-mogelijkheden

binnen bedrijven en qua hoogte van salarissen voor dezelfde functies. Want daar kan zeker nog een heleboel verbeterd worden.

Hier in Zeeuws-Vlaanderen wonen wij om de hoek van België. Wat ons opvalt is dat de kinderopvang in België zoveel goedkoper is. Ook krijgen zij meer kinderbijslag. Ik zou de overheid willen vragen om uit te zoeken of dat hier in Nederland ook mogelijk is. Ik ken mensen die een kwart van hun salaris aan de kinderopvang moeten uitgeven, en daardoor weinig financiële speelruimte meer hebben.

Ook zou ik adviseren om meer steun te geven aan mantelzorgers, mensen die in de zorg, en mensen die bij de politie werken, zowel financieel als emotioneel. Want dat zijn mensen die zonder eigen belang en soms zelfs met gevaar voor eigen leven ervoor zorgen dat wij een veiliger en mooier leven kunnen leiden. Zij maken zich hard voor een betere samenleving en ik vind dat we dat moeten waarderen en steunen.

Ook zou ik de best mogelijke begeleiding willen voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden die waarschijnlijk niet meer terug kunnen naar hun vaderland. Velen hebben huis en haard achtergelaten voor een veilig en beter leven. We kunnen hen niet aan hun lot overlaten en moeten helpen daar waar we kunnen. Zij verdienen net zo'n goed leven en veilige toekomst als wij.

 
 

TERNEUZEN, De omgeving van Döne