Toen de moeder van Guus vroeger als jonge bejaardenhulp van Den Haag naar Roermond verhuisde moest ze als eerste Limburgs leren omdat de Limburgse ouderen geen Hollander aan hun bed wilden. Een paar jaar later werd Guus geboren, een echte Roermonder.

Het leven van Guus kent vele facetten op werkgebied. Hij werkte op een camping, bij een tentoonstellingsbedrijf, in een bouwmaterialenhandel, was uitbater van twee cafe's, toen weer taxi chauffeur, en nu bakt hij friet in zijn eigen Frietsalon 'Remunj'. "Soms ben ik wel eens een rotzak geweest," zegt hij glimlachend, "ik heb gewoon niet altijd slimme dingen gedaan."

Vroeger wilde hij altijd weg uit Roermond omdat hij het, zoals hij zelf zegt, een 'kleine kutstad' vond. Maar dat is hij door de jaren heen toch anders gaan zien. "We hebben het niet slecht," legt hij uit. "Veel mensen lopen op Nederland te schelden, maar die moeten even hier over de grens kijken in Duitsland, daar is het een stuk minder qua sociale voorzieningen en vangnetten." 

Als hij de schuld die hij ooit heeft opgebouwd helemaal heeft afbetaald, hoopt hij ooit nog eens op wereldreis te kunnen gaan. Hij denkt dan aan de piramides in Egypte of de Chinese muur. Of ergens heel erg lang varen op een boot.

 
 

Geboren te: Roermond. * Afkomst vader: Nederland (Veenendaal) * Afkomst moeder: Nederland (Den Haag) * Burgerlijke staat: Vrijgezel * Kinderen: Geen. * Beroep: Zelfstandig ondernemer van frietsalon * Hobbies: Leven, Banshee films kijken. * Favoriete nieuwsbron: De kroeg, de Limburger. Favoriet TV programma: Banshee films * Mooiste plek van Nederland: Meinweg-gebied

Wat voor cijfer geef je je leven? 8,5 (Ik ben heel gelukkig en heb veel ideeën over wat ik wil gaan doen).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 7 (We hebben het hier niet slecht. Soms zijn mensen teleurgesteld maar die weten niet wat ze hier hebben. We hebben zoveel vangnetten).

Wat is je levenswijsheid? Ik kan wel roepen dat we verdraagzaam moeten zijn, maar dat is ook zo standaard.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Ik ben niet zoveel nodig, behalve dan dat mensen aardig tegen me zijn en dat ze vertrouwen in me hebben. Want vroeger op school zeiden mensen dat ik geen slimme jongen was, maar dat vond ik zelf wel. Dus ging ik in plaats van naar het LTO naar de MAVO en dat heb ik gewoon gehaald.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Dat weet ik niet zo goed. Ik merk wel dat ik een vaste klantenkring heb, dus ik maak mensen blij met goede friet. Zelfs als mensen twee kilometer verderop gaan wonen komen ze nog steeds elke week friet halen bij mij.

Verder, en dat is geen grap, draai ik nooit Frans Bauer om 'de maatschappij' een beetje rustig te houden. Het schijnt een aardige man te zijn, maar ik heb te vaak ervaren dat zijn muziek stress geeft. Mensen horen Fransje, ze zijn blij en gaan zingen, maar een kwartier later vechten ze. Dat gebeurde zo vaak dat ik het geen toeval meer vond. Jammer voor Frans.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Daar heb ik al over nagedacht toen ik pas in de kroeg zat naast Jan, m'n oude vriend. Als hij teveel gedronken heeft verstaat niemand hem meer. Ik zei: Jan, als ik de baas zou zijn van Nederland, dan zouden alle mensen van 65 jaar en ouder zoals jij vanaf nu áltijd gratis biertjes krijgen, ha ha! Maar Jan vond dat helemaal niet grappig.

Maar even serieus, ik zou wat meer agenten inzetten in Roermond zo nu en dan. Want wij zeggen hier altijd: Roermond is een dorp maar wel met stadse aspiraties, ook wat betreft uitgaan en criminaliteit. Wij hebben hier een kroeg waar 600 jaar gevangenisstraf bij elkaar zit. In het weekend staan hier vier agenten op het plein die 2000 mensen in toom moeten houden, terwijl in Geleen nog geen 500 man uitgaat en daar staan ze met een man of zestien.

En ik vind dat iedereen Nederlander verplicht zouden moeten om te stemmen. Mijn mening is dat je pas je bek open kunt trekken als je stemt. 

 
 

ROERMOND, De omgeving van GUUS