ANDRE:  'MARGHERITA'  (MARCO BORSATO)

Het lied blijft me raken omdat ik dan denk aan de keren dat ik zelf op de bank zat, en dat er tegen me werd gezegd dat het over was. Vreselijk, zo zwaar. Je ziet het aankomen, maar je kunt er niets meer aan doen. Het kaartenhuis stort in en alles is weg. 

MARIEKE: 'NOVEMBER' (ROWWEN HEZE)

Toen ik in 2000 net in Amsterdam woonde miste ik het gevoel van het zuiden soms zo diep dat het pijn deed. Hoewel Rowwen Heze in het Limburgs zingt en niet in het Brabants, hielp luisteren naar dit lied me door die eerste tijd heen. De zachte tongval, het kerkplein... het ontroert me nog steeds.

KOOS: 'IEDEREEN IS VAN DE WERELD' (THE SCENE)

In het Noorden heb je feestweken in grote feesttenten met allerlei bands. Tijdens The Scene stond iedereen te dansen en het refrein van dit nummer werd door de hele zaal meegezongen. Het heeft een speciale plek in mijn hart. Wat een impact had dat.

DONE: 'MAG IK DAN BIJ JOU' (CLAUDIA DE BREIJ)

Dit lied hebben wij gedraaid in het gemeentehuis toen Mark en ik trouwden. Ik vroeg hem met dit lied: mag ik bij jou komen voor geborgenheid, mag ik bij altijd bij jou schuilen? Het betekent heel veel voor ons en geeft me nog altijd een brok in mijn keel als ik het hoor.

HENK: 'OVER DE MUUR' (KLEIN ORKEST)

Ik hou van liedjes met inhoud. Daarom vind ik dit lied van het Klein Orkest zo mooi. Dat de muur toen viel, dat was zo'n indrukwekkend moment!

ANNIE: 'HALLELUJAH'  (NICK SCHILDER)

Ik ben geen Hazes fan en met Borsato, Joling, Gordon of Jantje Smit heb ik ook niets. Maar een paar jaar geleden keek ik naar 'De beste zangers van Nederland' en toen zong Nick van Nick en Simon het nummer 'Hallelujah'. Dat raakte me diep. Zittend voor de TV heb ik tranen met tuiten gehuild. 

PETER: 'MIJN VLAKKE LAND' (JACQUES BREL)

Deze lofzang op ons soms barre maar fijne 'vlakke land' dat zich uitstrekt van Terschelling tot Vlaanderen raakt me, omdat het lied voor mij vrijheid ademt. Een bijzondere leefruimte die veel mensen aantrekt, waar ik trots op ben en die hopelijk niet al te makkelijk wordt weggegeven.

BLAISE: 'AAN DE KUST' (BLOF)

Toen ik in Zeeland kwam wonen heb ik geleerd dat mensen hier eerst de kat uit de boom kijken, maar als je eenmaal bij hen binnen bent, dan beland je in een warm nest. Ze hebben mij geaccepteerd als burger. Daarom is Zeeland mijn thuis. 

THEO: 'IK HEB JE LIEF' (RAMSES SHAFFY & LIESBETH LIST)

Ik ga heel graag naar concerten, zo ben ik een echte Stones fan (vooral Keith Richards). Maar dit vind ik het mooiste Nederlandse lied. De melodie, het gitaarspel. Het maakt indruk op me dat alles zal eindigen met de dood.