Vroeger, tijdens de kinderjaren van Hawla, stonden in Somalië de deuren altijd open. De kinderen speelden buiten en liepen zo overal zonder problemen naar binnen. Maar de oorlog, die al vanaf 1991 duurt, gooide langzaam roet in het eten. 

Later dreef Hawla een kledingzaak voor heren in de hoofdstad Mogadishu, tot acht jaar geleden. Toen had ze geen andere keuze meer dan op stel en sprong te vluchten, de oorlog was in volle hevigheid bij haar om de hoek. Omdat de tocht te gevaarlijk zou zijn voor haar 15-jarige zoon liet ze hem achter bij familie. Dit vond ze vreselijk, maar ze was vastbesloten om hem later naar een veilige plek te brengen.

 

Dat lukte, en twee jaar na haar komst in Nederland mocht ze haar zoon weer in de armen sluiten. "Toen ik in de problemen kwam, was Nederland er voor mij," zegt ze nu. Haar zoon woont nu bij haar en volgt een opleiding business management op het MBO college Airport, en is drie dagen in de week autokoerier. 

Zelf maakt Hawla vier dagen per week de basisschool van Veenhuizen schoon. Maar als ze echt haar droom zou mogen volgen, dan zou ze het liefst een internationale zakenvrouw willen zijn, het liefst met kleding of stylingproducten. "Somaliërs zijn heel goed in business," legt ze me trots uit, "China, Thailand, India en Dubai, je vindt ze overal."

 
 

Geboren te: Mogadishu, Somalië. * Afkomst vader: Somalië * Afkomst moeder: Somalië. * Burgerlijke staat: Alleenstaand * Kinderen: Vijf (3 kinderen overleden). * Beroep: Schoonmaakster lagere school. In Somalië eigenaresse van kledingzaak voor heren. * Hobbies: Interieur styling, gezellig samen praten en eten. * Favoriete nieuwsbron: - (ik lees geen nieuws, ik lees alleen maar de Koran) *Favoriet TV programma: Ik hou van Holland. * Mooiste plek van Nederland: Station van Eindhoven en station van Rotterdam.

Wat voor cijfer geef je je leven? 7 (Mijn familie is er, dat is fijn).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (Het is een heel mooi land, en er is veel goede hulp).

Wat is je levenswijsheid? Zeg altijd hallo als je iemand tegenkomt.

 

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Ik hou ervan als mensen me gedag zeggen. Zelf zeg ik altijd hallo, en krijg ik vaak een hallo terug. Natuurlijk zijn er altijd mensen die niks terug zeggen, maar de volgende keer zeg ik dan gewoon weer hallo.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

4x Per jaar ga ik naar een vrouwenavond. Ik vind dat heel leuk en probeer dan veel contacten te maken. Verder maak ik vier dagen per week de lokale basisschool schoon.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Ik zou regelen dat de bus weer wat vaker door Hem en Veenhuizen rijdt. Vroeger ging dat prima, toen reed de laatste bus om 23u. Maar nu rijdt de laatste bus al om 17u. Ik heb verder geen ander vervoer, dus nu ben ik afhankelijk van andere mensen. 

Ik zou op een andere manier met vlees omgaan. In Somalië aten we elke dag echt vers vlees. Maar hier kun je bijna alleen maar voorverpakt vlees kopen uit de koeling van een supermarkt. Dat kan veel verser. 

 
 

HEM (VEENHUIZEN), De omgeving van HALWA