Ineke, geboren en getogen op Urk, trouwde toen ze 19 was met haar huidige man Jan, na eerst een paar jaar 'in de vis' te hebben gewerkt. Jan kwam uit een echte Urker vissersfamilie, en ging elke week van maandagochtend tot vrijdagavond de zee op, zoals vele andere mannen van het voormalige eiland.

"Ik ben trots op de Urker vrouwen," zegt ze, "wij zijn schoon en netjes, we koken en wassen, regelen alle zakelijke dingen zelf, ja wij zijn hele harde werkers."

Urker vrouwen zijn ook zorgzaam: als hun mannen in het weekend thuis komen na een week hard werken verdienen zij het om goed verzorgd te worden. In de praktijk betekent dat dat zij niet voor de kinderen hoeven te zorgen, dat er lekker gekookt worden dat ze de afstandsbediening van de TV krijgen. Dat is gewoon nou eenmaal zo en dat vinden de meeste vrouwen prima.

 

Op dit moment is Jan internationaal vrachtwagenchauffeur. Heel soms is hij nu ook buiten het weekend thuis. 'Het gekke is dat ik na al die jaren van zelfstandigheid een beetje van slag raak als hij  ineens wél thuis is op een doordeweekse dag. Ik heb ook mijn eigen ritme.'

Geloof is heel belangrijk in het leven van Ineke en haar gezin. Op zondag geldt er een zondagsrust. Na het kerkbezoek kan er een boek worden gelezen en als het moet kan er ook nog wel een wasje worden gedraaid, maar betaalde arbeid kan zeker niet. 

Ineke: 'op dit moment zien wij de voetstappen van God in het zand. Er gebeurt veel en de wereld wordt liefdeloos. Zo zien wij Trump als een schakel in Gods hand. Ook al vind ik hem geen geschikte leider, hij zegent wel Israel, iets wat geen enkele politieke leider doet. Dat is voor ons heel belangrijk.'

 
 

Geboren te: Urk. * Afkomst vader: Enkhuizen. * Afkomst moeder: Zeeland. * Burgerlijke staat: Getrouwd. * Kinderen: Vier. * Beroep: Afgekeurd, vroeger in de vis * Hobbies: Kleding naaien. * Favoriete nieuwsbron: Urkerland, Zoeklicht, Xander Nieuws. Favoriet TV programma: Nederland zingt * Mooiste plek van Nederland: De haven van Urk.

Wat voor cijfer geef je je leven? 9 (Ik ben simpelweg gelukkig, en heel tevreden met kleine dingen).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 6 (Er gebeurt heel veel op dit moment, de bijbel gaat in vervulling, Gods voetstappen staan in het zand, we naderen het einde).

Wat is je levenswijsheid? ...

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Hier op Urk hebben wij een eigen cultuur met onze eigen tradities en waarden. Het is een gemeenschap op zich. Als je er een hek omheen zou zetten en alles binnen Urk zou kunnen doen, dan zouden de meeste Urkers dat prima vinden. 

Wat ik nodig heb is de zondagsrust, op bezoek kunnen gaan bij familie. Ik vind het heel fijn om op Urk te wonen, hier ben ik echt thuis. Daarnaast put ik heel veel kracht uit mijn geloof.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

1x Per week kook ik bij het leger des Heils op Urk voor mensen die op een andere manier in de problemen zijn gekomen. Soms neem ik voor hen een zelfgemaakt armbandje mee of kraaltjes. Het doet me heel goed om dit te mogen doen. Want zeker nu ik ouder word besef ik me: een goede wereld begint bij jezelf. 

God zegt: 'alles wat je voor de minste broeder hebt gedaan, heb je ook voor mij gedaan.' En daar gaat het me om, want uiteindelijk ga ik daar naar toe.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Ik zou nooit de baas kunnen zijn van Nederland, want ik ben te mild en te goed van vertrouwen. Om een goede baas te zijn moet je ook kunnen straffen. Ik bedoel dan zeker niet de doodstraf, maar wel gericht straffen en niet alleen maar praten. In de Bijbel wordt ook gestraft.

Wat ik mensen zou willen leren is dat als ieder een ander onder zijn hoede zou nemen, dan is de wereld gered. Dus als je op Facebook een slecht bericht ziet van iemand, twijfel niet maar ga er naar toe. Zíe de personen  die eenzaam zijn of die ouder zijn en breng hen iets moois. Een rollade, een kaartje of wat chocolade.

Ook zou ik voor heel Nederland de zondagsrust verplichten. Dus alle winkels dicht. Vóór ik deze wetsverandering zou doorvoeren zou ik eerst aan de bevolking uitleggen waarom, want nu worden veranderingen door de overheid vaak te weinig toegelicht, en dan wordt het zo weer teruggedraaid. Mijn uitleg zou zijn: de zondag is voor jullie, jullie niet voor de zondag. De 7e dag is de dag des Here. En dan hebben we ook veel minder burn outs. 

 
 

URK, De omgeving van INEKE