De liefde voor het boeren zit bij Joris (rechts) en zijn broertje (links) in hart en nieren. Ze groeiden op op een melkveehouderij met ongeveer 75 koeien in Noord-Sleen, met een weids uitzicht vanuit het keukenraam waar de meeste Nederlanders alleen maar van kunnen dromen. 

Maar het leven speelt zich niet alleen maar af op de boerderij. Joris volgt een agrarische opleiding in Dronten. Aan het begin van het schooljaar nam hij meteen plaats in de kennismaking commissie, en was helemaal happy toen hij zag dat er ook veel meisjes op deze school zaten, de meesten met een melkveebedrijf thuis of kippen of varkens. Nu is hij lid van de barcommissie, en heeft hij een vriendin uit Soest die ook op de school heeft gezeten. Vorige week nog hadden ze een te gek feest waar 600 man op af kwam. En dan zit hij ook nog bij de toneelvereniging. 

"Ik ben gewoon een levensgenieter", zegt Joris. Hij omschrijft een moment van afgelopen zomer wat hem nog steeds is bijgebleven:

"Op een warme zomeravond ging ik 's avonds de koeien uit de wei halen. De zon zakte en er was een oranje gloed in de lucht. De koeien liepen rustig voor me uit richting de stal. Op dat moment zaten we op topproductie en toen de koeien bij de melkrobot kwamen zag ik 34 liter melk per dag per koe staan. Ik keek om me heen en zag de glanzende vacht van de koeien om me heen. Toen voelde ik: dit is wel heel erg mooi."

Op de Facebook sites van Wakker Dier of Partij voor de Dieren nodigt hij zo nu en dan mensen uit om eens te komen kijken op hun boerderij. Want hij leest veel meningen van mensen die er niet zoveel van weten. "Ik zou hen graag alles in pure eerlijkheid willen laten zien." 

 
 

Geboren te: Noord-Sleen. * Afkomst vader: Nederland (Noord-Sleen) * Afkomst moeder: Nederland (Sleen) * Burgerlijke staat: Relatie * Kinderen: Geen. * Beroep:  Student agrarisch ondernemerschap* Hobbies: De boerderij, oude auto's opknappen. * Favoriete nieuwsbron: Facebook, mond op mond. Favoriet TV programma: Netflix, De lama's * Mooiste plek van Nederland: Waddeneilanden en Soesterduinen want daar woont mijn vriendin.

Wat voor cijfer geef je je leven? 8 (Ik heb het heel goed maar er is altijd ruimte voor verbetering).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (Er is geen oorlog, het is veilig, geen honger. Maar hoe welvarend ook, er zal altijd gemopperd worden).

Wat is je levenswijsheid? Leef je eigen leven, want je bent baas over je eigen leven.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Dat mensen ons boeren accepteren. Dat ze begrip voor ons hebben. Ik zou mensen zo graag willen vertellen dat we met heel veel liefde voor en met onze dieren werken. Vroeger leerde ik al van mijn ouders: je moet geen boer worden als je rijk wilt worden. Wij doen dit vak met heel veel liefde en passie. 

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Ik zou heel graag mensen op onze boerderij willen uitnodigen om hen te vertellen over ons vak.  

En verder, ik weet het niet precies, maar ik zou ook wel eens een keer naar bijvoorbeeld de Schilderswijk willen gaan om daar met Marokkaanse jongeren te praten. Want ik heb misschien een oordeel over hen maar ik begrijp ook dat mijn mening puur is gebaseerd op wat ik in de media zie. En misschien weet ik ook wel een beetje wat zij voelen om zo gestigmatiseerd te worden, want wij boeren kampen ook met een slecht imago in de media.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Ik zou meteen weer een ministerie van Landbouw en Visserij aanstellen.Want nu is er veel te veel onduidelijkheid. 

Ook zou ik meer ruimte geven aan de vrijheid van de ondernemer en niet steeds weer andere regels van bovenaf opleggen. Zo zou ik bijvoorbeeld de verplichte weidegang voor koeien afschaffen, maar die keuze aan de boeren zelf overlaten. (Voorbeeld: Er zijn boeren die net een nieuwe stal van anderhalf miljoen hebben neergezet met alles erop en eraan: waterbedden, volautomatische borstels om de koeien te borstelen, een weerstation, genoeg daglicht, genoeg ruimte voor iedere koe. En dan moeten nu de koeien weer verplicht naar buiten). 

En ik zou de normen en waarden wat strenger stellen. Vroeger als je brutaal was tegen een leraar, dan kreeg je een schop onder je kont. Nu komt de leraar daarmee voor de rechter. Ik zou mensen leren dat ze respect voor elkaar moeten hebben, ook voor de ouderen, en zeker niet moeten vechten met de politie.

 
 

NOORD-SLEEN, De omgeving van JORIS