Toen de in Rotterdam geboren Koos, werkzaam in de zorg, in de jaren "70 meer dan zes jaar moest wachten op een flatje 'ter grootte van een kippenhok', ontdekte hij dat er in Noord-Oost Groningen hele woningen leeg stonden. "Toen ik hier kwam was het liefde op het eerste gezicht," vertelt hij, "de weidsheid van dit landschap koester ik tot op de dag van vandaag. Hier kun je de horizon nog zien."

Koos kocht een woning in Appingedam, naar wat later bleek midden in het gaswinningsgebied. Wanneer je nu een touwtje naast de muur van zijn huis houdt zie je dat het aan het verzakken is. Zonder dat hij een keuze heeft raakt hij verwikkeld in lange procedures waarin de politiek, banken en verzekerings-maatschappijen wegkijken. "Als men het grote geld ruikt, dan verdampen de principes."

 

Geboren te: Capelle aan de IJssel. * Afkomst vader: Nederland. * Afkomst moeder: Nederland. * Burgerlijke staat: Gescheiden. * Kinderen: Twee. * Beroep: Eerst woonbegeleider gehandicaptenzorg, nu klusjesman, ZZP'er * Hobbies: Muziek * Favoriete nieuwsbron: Journaal en krant Favoriet TV programma: Ik kijk geen TV, alleen Netflix. * Mooiste plek van Nederland: Noord-Oost Groningen

Wat voor cijfer geef je je leven? 8 (want 14 jaar geleden heel ziek geweest door lymfeklier-kanker maar weer beter geworden).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 7 (Omdat het in heel veel landen minder gaat. Maar ik geef een 4 wat betreft de problemen in  Groningen)

Wat is je levenswijsheid? Hoe negatief dingen ook kunnen zijn, probeer altijd toch de positiviteit te zien.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Wat wij hier vragen is solidariteit van alle Nederlanders met ons in Noord-Oost Groningen. Daarnaast het versterken van onze huizen, en een snelle financiële vergoeding voor de schade. Niemand kan zich voorstellen wat het psychisch met mensen doet om in onzekerheid en angst te moeten leven. Bedrijven gaan failliet, er wordt niet geïnvesteerd, relaties gaan kapot, huizen zijn onverkoopbaar. We voelen ons gevangen.

De manier waarop er nu met Noord-Oost Groningen wordt omgegaan, versterkt het wantrouwen naar de Randstad toe. In de kroeg hier zeggen ze: 'het is nooit anders geweest, die lui in Den Haag belazeren ons waar we bij staan. Geld is belangrijker dan ons welzijn.' Dat is ook de reden waarom een percentage mensen hier op de PVV stemt. Niet eens vanwege hun standpunten, maar omdat het voelt als de enige manier om Den Haag een stomp terug te geven.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Samen met Save Groningen proberen we om een aantal huizen die beschadigd zijn te versterken, waaronder mijn eigen huis. Ook ben ik bezig met het schrijven van een requiem, om de slachtoffers die dit debacle heeft geëist te herdenken.

Verder probeer ik de Groningers aan te moedigen om samen in opstand te komen. Dat je daar wat mee kunt bereiken heb ik vroeger als klein jongetje geleerd in de Rotterdamse haven. Toen de havenbaronnen daar een meerploegendienst bedachten die de arbeiders niet aanstond, lag binnen 24 uur de hele haven plat, want iedereen staakte mee. Rotterdammers laten zich in tegenstelling tot de Groningers door niemand de mond snoeren, die schreeuwen wel. Toen die staking bakken met geld ging kosten, kwamen ze vanzelf tot een compromis. Daar kunnen wij in

Groningen van leren.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Dan zou ik meteen invoeren dat de Groningers dezelfde rechten hebben als de rest van Nederland, geen gelul. Als ik een deuk in jouw auto rijd, dan heb ik dat te betalen. Dus als er hier schade is aan de huizen door gaswinning, dan moet dat gewoon betaald worden zonder trage procedures en getreuzel. 

Men moet niet vergeten dat het gas wat bij ons onder onze huizen wordt gehaald de staatskas 250 miljard euro heeft opgeleverd. Het is besteed aan sociale zekerheid, openbaar bestuur, veiligheid en infrastructuur, en heeft gezorgd voor enorme welvaart. We moeten met z'n allen verantwoordelijkheid nemen, ook in onze politieke keuzes (zoals de verkiezingen in Maart 2017).

Verder ben ik voor een transitie naar groene energie, windmolens en zonne energie. Daar liggen kansen. Als voorbeeld: in 1955 begonnen we met het Delta plan. Daar hebben we toen zoveel expertise in opgebouwd, dat die kennis nog steeds over de hele wereld wordt geëxporteerd.  Dat ondernemerschap moeten we ook nu weer tonen.

Ook wil ik een oproep doen aan alle Nederlanders: kom eens naar Noord-Oost Groningen. Laten we een sleep-inn organiseren. Slaap een nachtje bij Groningers thuis, probeer je in te leven dat het je eigen huis zou zijn waar je met je kinderen woont, en luister naar hun verhaal. Echt, de mensen zijn hier zo aardig en relaxed, je bent er altijd welkom. Ook onderling als Nederlanders moeten we ons weer met elkaar verbinden. 

En ik zou als laatste iedereen in Nederland willen vragen om de petitie 'Laat de Groningers niet zakken' te ondertekenen. 

 
 

APPINGEDAM, De omgeving van KOOS