MEEDOEN?

Nederland heeft 16,8 miljoen mensen. Daarvan heb ik er, pak ‘m beet, een stuk of 16,7 miljoen nog nooit gesproken.

Dus ook al ben ik geboren en getogen in Nederland, dat betekent niet automatisch dat ik mijn eigen land ook goed ken. Daarom maak ik deze toer. Hieronder een aantal antwoorden op vragen, voordat je besluit om mee te doen:

 

Dus je gaat zo bij vreemde mensen aan tafel zitten?

Yep. Door mijn werk als fotografe kom ik vaak thuis bij mensen  die ik niet ken. Ik ben er aan gewend. Meestal is Vivian er ook bij, zij is een 25-jarige fotografie studente die me helpt met dit project. 

Wat is er leuk aan met mensen praten die je niet kent?

Vaak blijken mensen onverwachte juweeltjes van verhalen te hebben, mits ze de tijd en ruimte krijgen om te praten. Ze geven me een steeds bredere kijk op het leven. 

Wat voor vragen ga je stellen?

In ieder geval geen vragen over politiek in het algemeen, want die zoek ik wel op internet op. Maar wel vragen over waar politieke beslissingen je persoonlijk raken. Wat heb je nodig van een maatschappij om gelukkig te zijn? Wat heb je de maatschappij te geven? Maar ook: Wat maakt jou een mooi mens? Natuurlijk mag je mij ook vragen stellen.

Hoe lang duurt het ongeveer?

Uurtje gesprek, uurtje fotograferen en filmen, zoiets?

 

 

Wordt het een lang artikel?

Nee, uiteindelijk wordt er van ieder gesprek maar een klein stukje opgeschreven. Vergelijk het met de teksten in het project Humans of New York, een van mijn inspiratiebronnen voor dit project.

Mag ik de tekst lezen voordat je het naar buiten brengt?

Natuurlijk. Geef even aan tijdens het interview als je dat wilt. Mocht je bepaalde zaken achteraf toch iets te persoonlijk vinden, dan kan ik die verplaatsen naar het 'geheime schrift'.

Wat ga je met deze interviews doen?

Ze komen in eerste instantie op deze website en op de Facebook-pagina. Later komen ze misschien ook in de krant of in een expositie, zoals mijn andere projecten dat ook kwamen. Maar dat is nu nog niet bekend.

Is dit project gekoppeld aan een organisatie of politieke partij?

Nee, het is nergens aan gekoppeld, alleen aan mijzelf. Wel krijg ik gelukkig een bijdrage van fotografie-fonds  MIAP. Hierdoor is het mogelijk om dit te kunnen maken.

 

 

Wie mag er meedoen?

Iedereen. Van je vader die vrachtwagenchauffeur is in Rotterdam, de nagelstyliste van je moeder uit Sittard, of je 103-jarige oma uit Dinxperlo. Verder zoek ik ook bankdirecteuren, huisvrouwen, pastoors, imams, magazijnmedewerkers, boeren, kunstenaars, kluizenaars en hipsters. In alle hoeken van het land.

Wat moet ik doen als ik mee wil doen?

Schrijf een mailtje naar mariekeinnederland@gmail.com waarin je vertelt wie je bent, waar je woont en hoe oud je bent. Omdat het project een eenmansactie is kan het even duren voor ik je terug mail, maar een antwoord krijg je altijd.

Je kunt ook iemand anders aandragen van wie je vind dat ik die persoon zeker zou moeten spreken. Ik ben heel erg benieuwd.

Als je langskomt, wat wil je dan in je koffie?

Melk of iets cappuccino-achtigs, zonder suiker. Vivian houdt van zwart. En na 1 kopje koffie ga ik meestal over op de thee, anders stuiter ik zo je kamer door.