Annie had een fijne jeugd in de Jordaan. Ze speelde altijd buiten en alle moeders hingen de hele dag uit het raam. Je kon overal binnen lopen voor koffie. Later, toen ze trouwde met Reep en zelf moeder werd van drie kinderen werd dat anders. De moeders gingen werken en hadden geen tijd meer om uit het raam te hangen. Annie werkte 28 jaar in de keuken van de Bijenkorf. Nu geniet ze samen met haar man Reep van haar kleinkinderen. 

Direct na de Eerste Wereldoorlog mocht de moeder van Annie, toen nog een jong meisje, vanuit Duitsland komen aansterken op een boerderij in Friesland. Hier leerde ze de Nederlandse taal, wat haar later in haar twintiger jaren de kans gaf om als dienstmeisje in Overveen in Nederland te komen werken. Ze ontmoette een man uit de Amsterdamse Jordaan, verhuisde naar het hart ervan in de Bloemstraat, en daar werd Annie in 1940 geboren. 

 

Geboren te: Amsterdam. * Afkomst vader: Nederland. * Afkomst moeder: Duitsland. * Burgerlijke staat: Getrouwd met Reep. * Kinderen: Drie. * Beroep: 28 jaar in de keuken van de Bijenkorf en 13 jaar in de keuken van een eetcafé op de Albert Cuyp. * Hobbies: Lezen en mensen verzorgen. * Favoriete nieuwsbron: De Telegraaf.  Favoriet TV programma: DWDD en RTL Boulevard. * Mooiste plek van Nederland: De Jordaan.

Wat voor cijfer geef je je leven? 8 (Omdat ik een tevreden mens ben).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (Ik weet het niet, het is gewoon goed zo).

Wat is Uw levenswijsheid? Zorg dat je tevreden bent, dan word je nooit een chagrijn.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Kijk, het zit zo: ik heb niets nodig eigenlijk. Ik had het wel wat rijker willen hebben, maar ik ben een tevreden mens. En als je tevreden bent, dan wordt je nooit een chagrijn. Want daar heb ik een hekel aan, aan van die oude vrouwen die altijd maar klagen. Dan denk ik: 'pff, wat ben jij nou voor een ouwe doos.' Maar dat waren 20 jaar geleden al ouwe zeikers.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Sowieso maak ik op straat altijd met iedereen een praatje, ook bij de Jumbo. Ik hou er van om het mensen naar de zin te maken. Ook mogen ze me gerust bellen als vrijwilliger als er ergens een buffetje gemaakt moet worden. Maar ik wil me niet verplichten, ik heb mijn vrijheid nodig. Nog steeds heb ik het heel druk met vanalles, en dan wil ik ook mijn kleinkinderen nog zien.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Voor mij mag alles blijven zoals het nu is, behalve de woningbouw met hun maffiapraktijken. Want ik vind het heel erg dat onze jongeren niet meer aan een woning kunnen komen in de stad. Mijn kleindochter komt in Amsterdam niet aan de bak, terwijl ze niet 'naar buiten' wil.

Ik zal je een voorbeeld geven: wij betalen voor ons huis 550 euro huur, de woning hiernaast is een zelfde woning. De mensen die daar woonden waren oud en ze overleden. Aan het jonge stel wat er kwam wonen vroeg ik wat ze betaalden voor de huur, ja, dat wilde ik toch graag weten. Ze moesten 1200 euro betalen. Dat is toch niet normaal voor een sociale huurwoning? Steeds als er eentje leeg komt verkopen ze de woning of de huur gaat heel hard omhoog. Als ik nog wat jonger was geweest, dan was ik zeker weten gaan demonstreren op het stadhuis. 

 
 

AMSTERDAM JORDAAN, De omgeving van ANNIE