"Pas op mijn 50ste viel het kwartje," zegt Henny (rechts) terwijl ze de koffie inschenkt. Na een lang huwelijk waarin ze twee kinderen kreeg, ontmoette ze haar vriendin Leidi pas een jaar of tien geleden. 

Terugkijkend in haar verleden waren er wel voortekenen, zo werd ze ooit verliefd op haar beste vriendin, maar toch deed ze daar niet veel mee. "Binnen mijn wereld en mijn generatie leek het niet te bestaan. En toen ontmoette ik deze kanjer.” 

Het stel, dat qua leeftijd maar 11 dagen van elkaar verschilt,  woont nu samen op een woonark in Wilnis. Samen met 19 andere boten vormen ze een kleine sociale eenheid midden in het vlakke polderland. Hun uitzicht is er eentje van slootjes, weidsheid en grote groepen weidevogels. Iedere bewoner gaat er zijn eigen gang, en toch is er ook een gezonde sociale controle.  

Tuingereedschap wordt onderling geleend, er worden klusjes voor elkaar gedaan, je kan bij je buren naar binnen stappen (zonder dat overdreven vaak te doen), en er zijn eerste ideeën om in de toekomst gezamenlijk zorg in te kopen. Want ja, het is ook belangrijk om naar de toekomst te kijken.

Toen beide vrouwen een paar jaar geleden hun baan verloren, merkte zijn dat het als 55-plussers erg moeilijk is om weer een baan te vinden. Zelfs na een begeleidingstraject en het omlaag zetten van hun salariswensen waren hun kansen nog steeds nnihil op de arbeidsmarkt. “Wij zitten beiden in een situatie dat we te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken,” zegt Henny. De verplichting om 4 sollicitatiebrieven per maand te schrijven, zelfs op functies waarvan je weet dat je geen kans maakt, voelt soms als nutteloos. “Zo houden we elkaar allemaal aan het werk.”

 
 

Geboren te: Den Haag / Arnhem * Afkomst vaders: Nederland * Afkomst moeders: Nederland * Burgerlijke staat: Samenwonend * Kinderen: Twee (van Henny). * Beroep: Interim manager / senior scientist (nu beiden werkloos). * Hobbies: Fietsen, sporten, klussen, zingen in Sarijn, Olympische spelen * Favoriete nieuwsbron: Volkskrant, Nieuwsuur, DWDD, Jinek, NOS. Favoriet TV programma: Planet Earth * Mooiste plek van Nederland: Zoveel plekken, want we wandelen graag.

Wat voor cijfer geef je je leven? 9 (We kunnen doen wat we willen, zitten niet in de werkstress, en we hebben elkaar).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (Nu een prachtig land, maar we zijn wel bang. Wilders/Roos maken het land kapot met hun leugens).

Wat is je levenswijsheid? Niet alles is geld, wat heb je écht nodig?

 

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Wij zouden willen pleiten voor het basisinkomen. Zodat de verplichting vervalt om 4 sollicitatiebrieven per maand te moeten schrijven terwijl de kans nihil is om op die functies worden aangenomen. Dit voelt voor ons heel frustrerend. 

Verder, maar dat geldt voor iedereen, is geaccepteerd worden belangrijk. Dat je mag zijn wie je bent. Wij hebben geen slechte ervaringen, behalve dat iemand ooit zijn middelvinger naar ons opstak. Maar toch merken we dat we elkaar op straat geen zoen geven, bang dat we daar opmerkingen over krijgen. Leidi heeft dat meer dan ik. Binnen ons eigen netwerk voelt ze zich veel vrijer.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Wij helpen elkaar hier in de buurt. Mensen lenen her en der gereedschap van elkaar, wij doen regelmatig klusjes voor de anderen. Ook hebben we als vrijwilligers vakantieweken voor vluchtelingen in NIVON-huizen mee opgezet en gedraaid. Aan het einde van zo'n vakantieweek, waarin je alles samen doet en zo'n sterke band krijgt, moet iedereen huilen dat het afgelopen is.

Verder proberen we, om het milieu een handje te helpen, om volledig gasnet-onafhankelijk te worden. 

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Als ik de baas van Nederland was zou ik een basisinkomen van 900 euro invoeren, omdat ik verwacht dat dat heel veel papieren rompslomp gaat verminderen. De WW en RIA vallen weg, en het UWV ook. Alle controles en sollicitatieverplichtingen vervallen. Iedereen die meer dan 900 wil verdienen kan dat bereiken door te gaan werken. 

Ook zou ik de marktwerking uit de zorg halen en iedereen dezelfde verzekering geven die alles dekt. Ik geloof in solidariteit, dus dat betekent dat ik graag meebetaal aan de zwangerschap van een jonge vrouw en dat deze jonge vrouw ook betaalt voor mijn zorg als ik ouder word. Nu bepaalt de verzekeraar steeds meer welke zorg iemand krijgt in plaats van de arts. Dat is een heel eng toekomstbeeld wat ik graag zou willen veranderen. 

En ik zou de eigen bijdrage laten vervallen, zodat de drempel voor mensen om naar de dokter te gaan lager wordt. 

 
 

WILNIS, De omgeving van HENNY EN LEIDI