Peter, geboren en getogen in Amsterdam, maakt onderdeel uit van de lange geschiedenis van onze hoofdstad. Zijn voorouders van vaders kant waren koopmannen die aan de grachten woonden en een eigen vloot hadden.

Als schrijvend journalist voor een marketing magazine houdt hij zich bezig met de handel en wandel van grote retail bedrijven, en houdt hij jaarlijks een groot onderzoek waarin hij de trends onder jongeren voorspelt. Daaruit blijkt dat de macht van Facebook als startmedium om informatie te verzamelen ontzettend is gegroeid. Alleen een 'ouderwetse' krant voldoet niet meer. 

“Het probleem hierin is dat er in Facebook een algoritme zit die jou probeert te pleasen”, zegt Peter. “Zo krijg je steeds meer berichten die passen bij jou mening, en kom je terecht in een echoput van je eigen gelijk.” 

Als fervent Facebook-gebruiker bekruipt hem steeds meer de vraag waarom hij eigenlijk over alles een mening moet hebben. Te vaak leidt het op Facebook tot discussies waarin iedereen zijn hakken nóg meer in de het zand zet. Een trendwatcher die hij tegenkwam sprak over een nieuwe trend: ‘nopinie’. “De beperkingen van social media worden me steeds meer duidelijk.” 

 

Geboren te: Amsterdam. * Afkomst vader: Nederland (Noorse moeder). * Afkomst moeder: Nederland. * Burgerlijke staat: Vrijgezel. * Kinderen: Twee. * Beroep: Journalist/schrijver * Hobbies: Karate, reizen, muziek, uiteten * Favoriete nieuwsbron: Vier kranten per dag (NRC, Volkskrant, Trouw, Parool) vakmedia en Facebook. * Favoriet TV programma: Ik kijk amper TV * Mooiste plek van Nederland: Terschelling

Wat voor cijfer geef je je leven? 7,5 (Er kunnen een paar dingen verbeterd worden, maar ik ben heel gelukkig met mijn kids).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 8 (Het is een vrij land, in vele opzichten).

Wat is je levenswijsheid? Dé waarheid bestaat niet, probeer daarom open te blijven staan.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Wat ik nodig heb is vrijheid. Dat ik bij wijze van spreken vanavond naar Parijs kan gaan. Dat ik mag vloeken zonder dat mijn handen worden afgehakt. Ik wil dat vrouwen zich vrij kunnen bewegen zonder lastig gevallen te worden. Datzelfde geldt voor homo’s, transgenders en onze Joodse medemens.

Qua discussies op bijvoorbeeld Facebook merk ik dat ik de nuance mis, ook naar mij toe. Mensen met een duidelijke mening zoals ik worden meteen uitgemaakt voor racist of landverrader. Dat zwart-wit denken belemmert elke discussie, en voelt heel naar.

Wat heb je te geven in een maatschappij? 

Ik ben opgegroeid in een gezin waar dagelijks vlees op tafel heel gewoon was. Maar toen ik ontdekte dat juist vleesconsumptie een van de grootste vervuilers ter wereld is heb ik besloten om veel minder vlees te gaan eten. Het vlees wat ik sporadisch nog eet, koop ik alleen nog van de biologische slager. En dat zie ik steeds meer mensen doen.

Als consument kunnen we met ons koopgedrag de grote multinationals langzaam de andere kant op bewegen. Want als de ballen van Albert Heijn terugkomen bij de fabriek omdat mensen het niet meer eten, dan passen zij zich aan. Op die manier hoop ik dat er een grotere markt ontstaat voor biologisch vlees, voor meer groenteconsumptie en dus ook voor dierenwelzijn.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Nederland is een welvarend land, ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we hier leven. Maar om dat te behouden moet je wel grenzen trekken. Anders verlies je het draagvlak.

Om te beginnen bij de letterlijke grenzen van Europa en van Nederland, die zou ik veel strenger gaan bewaken. Vluchtelingen zou ik een tijdelijke status geven waarin ze ook kunnen werken. Als na 2 of 3 jaar het land van herkomst weer veilig genoeg is moeten zij kunnen worden teruggestuurd.

Voor salafisme, een strenge vorm van de Islam die in bepaalde opzichten haaks staat op de Nederlandse grondwet, is wat mij betreft geen plaats in Nederland. En nee, dan heb ik het niet over de gewone moslims, want zij hebben hier ook last van. Ook zou ik burka’s (gezichtsbedekkende kleding, niet de hoofddoek) verbieden, evenals ritueel slachten.

Als antwoord op de verruwing van Nederland zou ik investeren in betere communities. Bijvoorbeeld hier in Abcoude is er door een gemeentelijke fusie geen gemeentehuis, zwembad of politie-bureau meer. Voor die zaken moeten we nu naar Mijdrecht. Zo raken mensen hun gevoel kwijt om ergens bij te horen. Dat draagt weer bij aan meer eenzaamheid en verharding.

En als laatste, ik zou wereldwijd pleiten voor meer zonne energie en alle woestijnen vol leggen met zonnepanelen. 

 
 
 

ABCOUDE, De omgeving van PETER