Zr Egberdina groeide in de jaren "20 op in het Brabantse Volkel. In het klooster midden in dat dorp hoorde ze vaak de zusters Franciscanessen zingen. Daar ontstond de wens om later, net als haar twee oudere zussen, ook het klooster in te gaan. "Je kan dat geen naam geven," vertelt ze, "dat groeit in je." Na haar intreden voelde ze zich heel snel op haar plek. "Hier kon ik dicht bij God zijn."

Tijdens de oorlog zat ze in kloosters in de Peel. Tot tweemaal toe moesten ze hals over kop naar een ander klooster verhuizen omdat soldaten hun plek in namen. Toch was ze niet bang.

Ze vertelt daarover: "Je wist niet wat oorlog was. Op een dag gingen we boodschappen doen met de trekker en hoorden we vanalles ruisen in de bomen, maar we dachten dat het regen was. Maar eenmaal terug in het klooster zat er een stukje granaatscherf dwars door de kap van een van de zusters."

Ze gaf heel lang les op diverse basisscholen, was ook hoofd van

 

een school en zat in verschillende kloosters in Nederland. Het provinciaal bestuur bepaalde waar en hoe lang je ergens was. Het ging niet om wat ze zelf wilde, maar om wat nodig was. Daar heeft ze nooit problemen mee gehad. Dat ging gewoon zo. In 1965 stopte ze met haar werkzaamheden in het onderwijs en kreeg ze taken bij de administratie in het klooster. In 1996 ging ze met pensioen.

Nu ze over een maand 100 jaar wordt gaat het leven een heel stuk langzamer. De dagen vullen zich met eten, bidden en verzorging. Lachend zegt ze: "mijn benen doen het niet meer zo goed, maar mijn bovendeel doet het nog prima." Maar wat ze moeilijk vindt is dat haar tijdgenoten zijn weggevallen. "Iedereen hier is 10 of 20 jaar jonger en dat is toch een hele andere leeftijd."

In augustus viert ze haar 80-jarig kloosterjubileum. Dan komt de hele familie om het te vieren. Maar voor Zuster Egberdina maakt het niet zoveel uit: "ik ben niet zo'n feestvierder".

 
 

Geboren te: Volkel. * Afkomst vader: Nederland (Volkel)  * Afkomst moeder: Nederland (Volkel) * Burgerlijke staat: Ongehuwd * Kinderen: Geen. * Beroep: Zuster in de congregatie van de zusters Franciscanessen SFIC te Veghel * Hobbies: Handwerken. * Favoriete nieuwsbron: Brabants Dagblad, Trouw (alleen de grote koppen nog) Favoriet TV programma: /  * Mooiste plek van Nederland: Alle plekken zijn mooi.

Wat voor cijfer geef je je leven? 9 (Ik ben een tevreden mens).

Wat voor cijfer geef je Nederland? - (Ik weet er te weinig van, ik kom niet meer zo veel buiten).

Wat is je levenswijsheid? Probeer beter naar elkaar te luisteren. Niet steeds maar op dat apparaatje (mobieltje) kijken.

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Ik heb niet zoveel nodig, ik geniet van alles wat elke dag passeert. 

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Wij zusters proberen zo goed mogelijk te zijn voor alle mensen. Als we bepaalde dingen horen zoals een sterfgeval, een ziekte of een andere gebeurtenis, dan sluiten we die bij het gebed in.

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Dan zou ik eerst Nederland beter moeten leren kennen, anders kan

ik geen baas worden. Je moet dan weten wat er reilt en zeilt, alles weten van de partijen en dergelijke: nee, ik zou het niet kunnen.

Maar ik zou mensen in Nederland wel iets willen leren: Probeer evenwicht te zoeken in leven, werken en gebed. Dus dat je niet holt van het een naar het ander, maar dat je weet waar je voor staat. Niet zomaar leven, maar dat je dus echt lééft. 

Ook zouden mensen beter naar elkaar moeten luisteren. Dus niet direct zeggen: ik wil dit of ik wil dat. Probeer voor elkaar te leven. En elkaar te zien. Nu zitten jonge mensen steeds met die telefoon te spelen. Dat apparaatje kan zo nu en dan de deur wel uit.

 
 

VEGHEL, De omgeving van ZR EGBERDINA