Astrid, altijd een harde werker (werkte jarenlang in een lingeriezaak), werd na 4 rugoperaties volledig afgekeurd. Maar in tegenstelling tot de meesten nam ze de uitkering van het UWV niet aan. "Ik zei: houden jullie dat maar lekker zelf," vertelt ze aan de keukentafel, "ook de huurtoeslag of zorgtoeslag, ik wil niet afhankelijk zijn van instanties." Ze startte een handeltje in het het restylen van meubels die ze op straat vind en verkoopt via marktplaats.

Haar man is nationaal vrachtwagenchauffeur en uit hetzelfde hout gesneden. Toen hij in 2003 een hartinfarct kreeg en 6 weken niet mocht rijden, was dat een hel voor hem. 

Samen met hun kinderen wonen ze al 30 jaar in Ridderweide, een jaren '70 wijk in Tiel. De kinderen speelden altijd buiten en er was veel contact tussen de moeders onderling.

Door de jaren heen veranderde de wijk flink van samenstelling. In de vele sociale huurwoningen kwamen allerlei nationaliteiten wonen zoals Marokkanen, Turken en Somaliërs. De Turken pasten zich wel redelijk aan maar de Marokkanen niet. "Wij merkten dat deze gemeenschappen alleen elkaar opzochten en hun eigen taal bleven spreken," vertelt Astrid, "zelfs op het speelveldje kwamen ze niet bij ons zitten." 

Niet op haar mondje gevallen heeft ze de laatste tijd enkele heftige discussies gehad in het winkelcentrum met Marokkaanse jongeren. "Met enkele oudere moslims hier in de wijk kan ik nog wel een gesprek hebben, maar de jongere generatie hier, die beginnen direct te schelden." 

Sinds enkele jaren zet ze zich actief in voor Pegida. Ze zegt: 'Wat er nu gebeurt is in mijn ogen gemanipuleerd door de EU en door de elite, die van Europa een Islamitisch grondgebied willen maken."

 
 

Geboren te: Amsterdam. * Afkomst vader: Nederland. * Afkomst moeder: Nederland. * Burgerlijke staat: Gehuwd * Kinderen: Vier. * Beroep: Afgekeurd door rug, meubels restylen als extra, vroeger verkoopster lingeriezaak. * Hobbies: Meubels restylen, dieren en Pegida. * Favoriete nieuwsbron: The Post Online, Elsevier. Favoriet TV programma: The black list, Petticoat * Mooiste plek van Nederland: Katwijk aan zee.

Wat voor cijfer geef je je leven? 8,5 (Ik ben heel tevreden met mijn leven).

Wat voor cijfer geef je Nederland? 2,5 (Er moet verandering plaatsvinden).

Wat is je levenswijsheid? 'Luctor et emergo' (Ik worstel en kom boven)

Wat heb je nodig in een maatschappij?

Ik heb niks nodig, ik ben altijd heel onafhankelijk geweest. En ik wil zéker niet afhankelijk zijn van instanties.

Wel zou het handig zijn als ik een minder groot stempel op mijn voorhoofd krijg als ik begin met praten. Want ik word zo nu en dan uitgemaakt voor een tokkie, een racist of een nazi. Dat raakt me, want dat is niet wat ik ben en waar ik voor sta.

Wat heb je te geven in een maatschappij?

Ik doe veel voor de buurt, zo hebben we met een soort van Jantje Beton initiatief picknickbanken gekocht. De gemeente had hele dure bankjes gezien, maar ik zei: joh, dat kan veel goedkoper. Nu hebben we twee bankjes voor de prijs van één.

Ook ben ik in contact met de buurt regisseur en de wijkagent hier, beiden toppers, want ik vind dat het niet kan dat bepaalde ouderen niet meer naar het winkelcentrum durven.

Verder probeer ik voor iedereen klaar te staan. Echt, als iemand niks meer heeft, dan ben ik de eerste die m'n kledingkast voor die persoon leeghaalt. 

 

Wat zou je doen als je de baas was van Nederland? 

Van mij moet alles op de schop, want ik vind het een grote maffia daar in Den Haag, waar moet ik beginnen? 

Als eerste moeten er regels komen tegen de oneerlijke concurrentie tussen Nederlandse en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, zoals Roemeense en Bulgaarse. Nederlandse werkgevers gaan met deze chauffeurs werken omdat ze goedkoper zijn en zich aan geen enkele regel hoeven te houden, terwijl Nederlandse chauffeurs aan allerlei eisen moeten voldoen. 

In onze wijk zijn een aantal mensen werkloos en die zitten maar thuis. Ik vind dat mensen met een uitkering vrijwilligerswerk moeten gaan doen. Schoffelen, gras maaien, ramen lappen van ouderen, ik roep maar wat. Ik hoor mensen al denken: zo, die is gek. Maar ik vind: alleen zo haal je mensen uit hun isolement.  

Ik zou een verbod instellen op niqaab, burka én hoofddoek, want ik vind dat een provocerende uiting van je geloof. Zelfs GTST begint nu met hoofddoekjes in de serie. Ook zou ik moskeeën sluiten, in elke provincie een moskee vind ik meer dan genoeg. 

De wapenindustrie zou ik stoppen, en gelijk naar de oud ijzerboer brengen. Er moet meer blauw op straat. En verder, ja, alle grenzen dicht. Nederland moet weer voor de Nederlanders worden.

 

 
 

TIEL, De omgeving van ASTRID